top of page

Strategisch Duurzaamheidsplan

De klanten waar ik het meest mee werk zijn directeuren of managers bedrijfsvoering bij middelgrote organisaties. Zij hebben vaak dezelfde vraag; we willen verduurzamen, maar weten niet hoe. Veel van hen lopen tegen dezelfde problemen aan. Wellicht zijn dit ook punten waar je zelf tegenaan loopt;

  • Je vindt duurzaamheid belangrijk, maar weet niet goed hoe je dit in je organisatie kunt borgen

  • Je wilt graag je vastgoed verduurzamen, maar ziet door de bomen het bos niet meer.

  • Je hebt al verschillende initiatieven gelanceerd, maar het lukt niet om dit structureel te agenderen

  • Je pakt duurzaamheid projectmatig op. Zo heb je bijvoorbeeld een project gemaakt van het scheiden van afval of het plaatsen van zonnepanelen, maar je merkt dat dit te veel tijd kost.

  • Je wilt graag dat je medewerkers duurzamer gaan denken en doen, maar weet niet hoe je dit op een verantwoorde manier oppakt.

  • Je hebt een groep gemotiveerde medewerkers die met duurzaamheid aan de slag willen, maar je weet niet hoe je dit het beste kan organiseren.

  • Je wilt graag beter samenwerken met je leveranciers, maar loopt vast op de contractuele afspraken hierin.

  • Je ziet dat de markt en de vraag verandert en dat je daar op in moet spelen, maar je weet niet hoe je dit op een manier doet wat past bij jouw organisatie.

  • Je wilt graag je CO2 uitstoot in kaart brengen, maar je weet niet waar je moet beginnen.

 

Herken je een of meerdere zaken? Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Het is vaak lastig om duurzaamheid op een goede manier in de bedrijfsvoering te integreren. Het is in de meeste gevallen een taak die erbij komt, waardoor het lastig is hier prioriteit aan te geven, hoe graag je dit ook zou willen.

Jouw ideale plaatje: duurzaamheid is een vast item op de agenda. Het wordt door het gehele team ondersteund en uitgedragen. Duurzaamheid is een onderdeel van de identiteit van de organisatie. Daardoor is het nooit meer een ‘extra taak’.

Ik kan je daarbij helpen. Samen gaan wij werken aan een strategisch duurzaamheidsplan voor jouw organisatie. We kijken bijvoorbeeld naar jullie huisvesting, mobiliteitsbeleid, afval en inkoopbeleid. We inventariseren wie binnen de organisatie welke rollen kan vervullen en tegelijkertijd werken we aan de bewustwording van de medewerkers in de organisatie en richten we ons op de toepasbaarheid binnen hun functies.

Onze samenwerking zal een combinatie zijn van het analyseren van de huidige situatie en plannen smeden voor de toekomst aan de ene kant. En het enthousiasmeren van medewerkers aan de andere kant. Een combinatie van bottom-up en top-down benadering werkt mijn inziens het beste.

Zo krijg je sneller resultaat. En dit zorgt ervoor dat duurzaamheid in alle lagen van de organisatie geborgd wordt. Zo blijft duurzaamheid belangrijk, ook als ik weer weg ben. Want het is de bedoeling dat jullie dit zo snel mogelijk zelfstandig op kunnen pakken. De realiteit laat zien dat dit een wat langer traject is. Duurzaamheid integreren is maatwerk en in overleg kunnen we bepalen hoe lang het traject zal gaan duren.

Mijn specialisme ligt op het gebied van huisvesting en facility management. Juist met dit soort vraagstukken kan ik goed helpen. Daarnaast ben ik getraind in het faciliteren van verandertrajecten.

Heb je nog vragen na het lezen van deze pagina? Ik beantwoord ze graag, ook als je even wilt sparren over wat de beste aanpak voor jou kan zijn. Je kunt mij het beste een whatsapp (spraak)berichtje sturen op 0628165444. Dan kunnen we daarna altijd een belafspraak inplannen.

bottom of page