top of page
jw-OFDrwleTtdE-unsplash.jpg

Strategisch duurzaamheidsplan

Je wilt verduurzamen, maar je weet niet hoe

De klanten waar ik het meest mee werk zijn directeuren of managers bij middelgrote organisaties. Zij hebben deze gemeenschappelijke vraag: we willen verduurzamen, maar weten niet hoe!

 

Veel van hen lopen tegen dezelfde problemen aan. Wellicht zijn dit ook punten waar je zelf tegenaan loopt;

  • Je vindt duurzaamheid belangrijk, maar weet niet goed hoe je dit in je organisatie kunt borgen.

  • Je wilt graag verduurzamen, maar ziet door de bomen het bos niet meer.

  • Je hebt al verschillende duurzame initiatieven gelanceerd, maar het lukt niet om dit structureel te agenderen.

  • Je pakt duurzaamheid projectmatig op. Zo heb je bijvoorbeeld een project gemaakt van het scheiden van afval of het plaatsen van zonnepanelen, maar je merkt dat dit te veel tijd kost.

  • Je wilt graag dat je medewerkers duurzamer gaan denken en doen, maar weet niet hoe je dit op een verantwoorde manier oppakt.

  • Je hebt een groep gemotiveerde medewerkers die met duurzaamheid aan de slag willen, maar je weet niet hoe je dit het beste kan organiseren.

  • Je wilt graag beter samenwerken met je leveranciers, maar loopt vast op de contractuele afspraken hierin.

  • Je ziet dat de markt en de marktvraag verandert en dat je daar op in moet spelen, maar je weet niet hoe je dit op een manier doet die past bij jouw organisatie.

  • Je wilt graag je CO2 uitstoot in kaart brengen, maar je weet niet waar je moet beginnen.

Herken je één of meerdere zaken? Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Het is vaak lastig om duurzaamheid op een goede manier in je organisatie te integreren. Het is in de meeste gevallen een taak die al bovenop je eindeloze takenlijst erbij komt, waardoor het lastig is hier prioriteit aan te geven. Hoe graag je dit ook zou willen.

Jouw ideale plaatje

Jouw ideale plaatje is duurzaamheid als vast item op de agenda. Het wordt door het gehele team ondersteund en uitgedragen. Je zou graag duurzaamheid zien als een onderdeel van de identiteit van jouw organisatie. Niet meer als een extra taak, maar door alle lagen van het bedrijf heen. Hoe je dat voor elkaar krijgt, weet je niet. Want waar te beginnen?

​Ik kan je daarbij helpen.

ricardo-gomez-angel-WsEAiVwGrwo-unsplash.jpg

Omdat ik getraind ben in het faciliteren van verandertrajecten ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen. 

Hoe ziet een traject eruit?

Ons traject zal beginnen met het analyseren van de huidige situatie. Daarnaast smeden we plannen voor de toekomst aan de ene kant en enthousiasmeren we de medewerkers aan de andere kant.

 

Dat doen we bewust samen met een team, omdat duurzaamheid op deze manier geborgd wordt in alle lagen van de organisatie. Zo blijft het op de agenda staan, ook als ik weer weg ben. Want het is de bedoeling dat jullie dit zo snel mogelijk zelfstandig op kunnen pakken.

Waarom op deze manier? Een combinatie van bottom-up en top-down benadering werkt volgens mij het beste. En hiermee krijg je sneller resultaat.

​De realiteit laat zien dat dit geen kort traject is. Dit is niet iets wat we in een maand ‘kunnen fiksen’.

 

Duurzaamheid integreren vraagt tijd, aandacht en moeite. Daarbij is het maatwerk. In overleg bepalen we samen hoe lang het traject zal gaan duren. Uiteraard geef ik je hierbij mijn eerlijke mening en advies.

Heb je nog vragen voor me?

Heb je nog vragen na het lezen van deze pagina? Ik beantwoord ze graag! Ook als je even wilt sparren over wat de beste aanpak voor jou kan zijn; neem gerust contact met me op.

 

Je kunt mij het beste een WhatsApp (spraak)berichtje sturen via de knop hieronder. Dan kunnen we daarna altijd een belafspraak inplannen.

  • Whatsapp
bottom of page